Melchers koopt Roskam en maakt combinatie met museum

Het Museum voor Modern Realisme (MORE) en Hotel Restaurant De Roskam zullen één geheel worden. Vandaag is definitief bekend gemaakt dat de heer Melchers de Roskam heeft gekocht. Daarbij is aangegeven dat museum en De Roskam een combinatie zullen gaan vormen. Wat dat precies betekent voor De Roskam en haar publieke functie in Gorssel is op dit moment nog niet duidelijk.

Een woordvoerder van het museum laat weten dat over een aantal dagen meer duidelijk zal worden wat er met De Roskam gaat gebeuren. Er zijn geruchten dat de achterliggende zalen afgebroken zullen worden, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen. Duidelijk is wel dat De Roskam voor haar nieuwe functie aangepast zal moeten worden. Melchers heeft alleen het onroerend goed gekocht; de inboedel zal vanaf vanavond online geveild worden. Een snelle ‘doorstart’ van De Roskam is dus niet waarschijnlijk.

Nadat de bouw van het nieuwe Museum voor Modern Realisme een aanvang genomen had, raakte het naastgelegen hotel restaurant De Roskam in ernstige financiële problemen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een faillissement. Dit laatste heeft de heer Hans Melchers doen besluiten om het ca. 350 jaar oude hotel restaurant De Roskam te verwerven. De intentie is dat hotel/restaurant De Roskam op termijn een geheel zal gaan vormen met het Museum voor Modern Realisme (MORE).

De Roskam
De Roskam kent een lange historie. Vanaf ca. 1750 is De Roskam generaties lang in het bezit van één familie geweest. Begin dertiger jaren werd het tramstation op een stuk grond van de Roskam neergezet. Het station staat nog steeds op een steenworp afstand achter De Roskam en wordt nu gebruikt door de Historische Vereniging De Elf Marken. De laatste 12 jaar was De Roskam een onderdeel van Eurocommerce BV van Ger Visser.

MORE Museum
In het MORE museum zullen werken tentoongesteld worden van de magisch realisten en hun tijdgenoten (Carel Willink, Pyke Koch, Charley Toorop) als ook van naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst. Er zijn ideeën voor onder meer een museumwinkel en cultuureducatie. Het MORE Museum verwacht in het voorjaar van 2015 de deuren te openen voor het publiek.


Gorssel, 8 mei 2014