CONCEPT TEKST

Klimaatverandering en de energietransitie vormen belangrijke uitdagingen voor Gorssel. Het veranderende klimaat vraagt om maatregelen die ons dorp weerbaarder maken tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval en droogte. Tegelijkertijd willen we stappen zetten naar een duurzame energievoorziening. Dit vraagt om gezamenlijke actie van ons allemaal. Door te vergroenen, energie te besparen en duurzame oplossingen te omarmen, zorgen we samen voor een toekomstbestendig Gorssel.

Uitdagingen

  • Beheer van bestaande woningen: Naast nieuwbouw is het belangrijk bestaande woningen te verduurzamen en te moderniseren naar de veranderende behoeften.
  • Energietransitie: De overstap naar duurzame energiebronnen vraagt om collectieve actie en infrastructuur.
  • Energiearmoede: Energiearmoede is een groeiend probleem, waarbij huishoudens moeite hebben met stijgende energiekosten.
  • Waterbeheer: Overstromingen en droogte vereisen verbeteringen in de waterafvoer en -opslag. Ook waterkwaliteit en het bewust omgaan met watergebruik verdienen aandacht om toekomstige problemen te voorkomen.
  • Bewustwording: Niet alle inwoners zijn betrokken bij of overtuigd van de noodzaak van verduurzaming of voelen zich betrokken bij de energietransitie en klimaatadaptatie.

Visie

Gorssel wil een duurzaam dorp zijn waarin iedereen bijdraagt aan een groenere leefomgeving, energiebesparing en de opwekking van schone energie. Tegelijkertijd streven we naar een inclusieve aanpak, waarbij iedereen – ongeacht financiële mogelijkheden – toegang heeft tot duurzame oplossingen.

Acties

  • Versterking van het elektriciteitsnet: Samen met de gemeente en netbeheerder inzetten op een sterker elektriciteitsnet om de groeiende vraag van zonnepanelen en warmtepompen op te vangen.
  • Slim energiegebruik bevorderen: Inwoners stimuleren om elektrische apparaten, zoals wasmachines en drogers, overdag te gebruiken als de zon schijnt. Dit helpt om pieken in energieopwekking direct te benutten.
  • Ondersteuning van inwoners: In samenwerking met LochemEnergie bewoners informeren en ondersteunen bij energiebesparing en duurzame energie-oplossingen, met specifieke aandacht voor huishoudens met een beperkt budget.
  • Vergroening en waterbeheer: Leg wadi’s en waterdoorlatende bestrating aan in openbare ruimtes en breid het groen in de dorpskern uit met bomen en beplanting om wateroverlast en hittestress te verminderen. Stimuleer inwoners hun tuinen te vergroenen en te ontharden, bijvoorbeeld met minder tegels en meer planten.
  • Duurzaam bouwen en nieuwbouw: Stimuleer duurzame bouw met energieneutrale ontwerpen en de toepassing van zonnepanelen op zowel publieke als particuliere gebouwen. Zorg ervoor dat nieuwbouwwoningen energieneutraal zijn en water duurzaam benutten, bijvoorbeeld door regenwateropvang en waterdoorlatende bestrating. Bevorder daarnaast innovatieve woonvormen, zoals woningsplitsing, om ruimte efficiënt te gebruiken.

Bewustwording: Informatieavonden en workshops voor inwoners over energiebesparing en duurzame keuzes, in samenwerking met LochemEnergie.

Updates

Reageren op concept Dorpsplan
Het concept Dorpsplan Gorssel 2025–2050 is klaar! Na waardevolle input van veel …
Elektrische deelauto wordt niet voortgezet in Gorssel
Gedurende de periode van november 2023 tot en met januari 2024 hebben …
Oproep voor deelname elektrische deelauto in Gorssel
Gedeeld Elektrisch rijden kan nu ook in Gorssel!  Dankzij het initiatief 'Deelauto' …
Gorssel zet stappen in duurzaamheid met zonnepanelenprojecten
Gorssel blijft investeren in duurzaamheid! Op dit moment lopen er meerdere projecten …
Tegel eruit, plantje erin: vergroening Gorssel nog in de kinderschoenen
Op zaterdag 1 oktober vond de actie "Tegel voor een plantje" plaats. …
Bewoners van De Borkel willen meer bomen langs de N348 🌳
Omwonenden van De Borkel hebben de Dorpsraad gevraagd om aandacht voor ontbrekende …

Meer updates…