Sociale media links:

Doorklikken naar het volgende punt:

1. Start route Museum MORE

21. De Uiver

Joppelaan 1
7213 AA Gorssel

De grote werkplaats, rechts, stond hier al negen jaar vóór de bouw van ‘De Uiver’. In de werkplaats werden dieselmotoren voor de scheepvaart en molens gerepareerd. Architect Van Rijn, ooit bouwkundig opzichter bij de beroemde Berlage, ontwierp dit rustieke gebouw. Zijn vaak witte huizen kenmerken zich onder meer door ijzeren kozijnen. Het huis werd genoemd naar het KLM-vliegtuig de ‘Uiver’ dat in oktober 1934 succesvol deelnam aan de luchtvaartrace van Londen naar Melbourne.

In 1934 raakten alle kranten en het bioscoopjournaal behoorlijk opgewonden door het vliegtuig de ‘Uiver’ dat in oktober van dat jaar deelnam aan de wedstrijd voor de lange vlucht van Londen naar Melbourne. Het verhaal wil dat de Gorsselse aannemers Wichers en Woertman tijdens het leggen van de dakpannen dit vliegtuig zagen overvliegen. Na het bereiken van het hoogste punt van de bouw, en dus met het nodige ‘pannenbier’, kwam het idee op het huis de ‘Uiver’ te noemen. De KLM deed toen aan deze race mee met een nagelnieuw vrachtvliegtuig, de ‘Uiver’, een Douglas DC-2, voor het eerst voorzien van aluminium constructies. Onder leiding van de onvergetelijke gezagvoerder Parmentier bereikte het na een sensationele vlucht van vier dagen Melbourne als tweede.

Film Uiver Herdenking Albury, 24 Oktober 2009, RTL Nieuws

Helaas, twee maanden later verongelukte de Uiver met vracht en kerstpost bij een vliegramp in Irak, op weg naar Indonesië, dat men toen nog Indië noemde.

Vleugellam

Wat heb je gezien
Daar vleugellam aan de grond
Mijn vlucht naar Melbourne?

Ton Seebus, Mt Waverley, Australië

’Vlucht van de Uiver Londen-Melbourne, 20-24 oktober 1934’. (Bron: De Nederlandsche Bank)