Gorssel Japanse Duizendknoop vrij!

Gezamenlijke aanpak van de Japanse Duizendknoop in onze buurt.

Wij willen jullie aandacht vragen voor een urgent probleem, dat onze buurt  (Amelte) treft: de invasieve plantensoort genaamd de Japanse Duizendknoop. Op zeker 16 plaatsen komt deze plant al in of in de nabijheid van onze wijk voor. In deze mail willen we jullie niet alleen informeren over dit probleem, maar ook een beroep op jullie doen om gezamenlijk actie te ondernemen en deel te nemen aan een buurtinitiatief om deze exotische plant te bestrijden.

Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. De plant is te herkennen aan zijn bamboe-achtige stengels en hartvormige bladeren. De Japanse Duizendknoop is zeer schadelijk voor de biodiversiteit. De soort breidt zich via worteluitlopers zeer snel uit. Door het vroege uitlopen, de snelle lengtegroei en de vorming van een nagenoeg gesloten bladerdek wordt de overige vegetatie geheel overgroeid en op den duur verdrongen. De wortelstokken kunnen diep in de grond doordringen en zelfs schade aan huizen, infrastructuur en wegen veroorzaken. Is de plant eenmaal aanwezig, dan is hij zeer moeilijk weg te krijgen. Nu al is bekend dat de waarde van huizen of percelen grond kan dalen als er sprake is van de Japanse Duizendknoop.

Het is van groot belang dat we de Japanse Duizendknoop serieus nemen en gezamenlijk actie ondernemen om de verspreiding ervan te beperken. Daarom willen we periodiek “buurt werkmiddagen” organiseren, waarin we gezamenlijk deze ongewenste exoot gaan aanpakken. De gemeente Lochem heeft als beleid “beheersen”. In opdracht van de gemeente Lochem maait Circulus Berkel drie keer per jaar de hen bekende plekken met exoten, maar dit is onvoldoende. Om aanwas of verdere verspreiding van de plant te voorkomen is de beste oplossing dat bewoners, als aanvulling op het maaien, zelf aan de slag gaan. Samen kunnen we er aan werken dat deze plant over enkele jaren verdwenen is uit de wijk. Daarom wordt er op 8 augustus 2023 om 20.00 uur een informatieavond georganiseerd in De Brink, het bijgebouw van de Protestantse kerk, Hoofdstraat 27 in Gorssel. Op deze informatieavond zullen Andrea van Schie (één van de initiatiefnemers), Bert Fischer (Circulus), Antje Heezen (ervaringsdeskundige) en Henny Tax van de Renkumse Duizendknoop Brigade (ervaringsdeskundige) aanwezig zijn om informatie te geven over de Japanse Duizendknoop en het plan voor de “buurt werkmiddagen”.

Een aantal vrijwilligers staat echter al te popelen om aan de slag te gaan. Wie heeft zin om dit groepje enthousiastelingen nu al te versterken? We gaan zaterdagochtend 29 juli aan de slag. Je kunt je hiervoor per mail aanmelden bij:Andrea van Schie (andrea.vanschie@planet.nl) of Hans Ebenau (h.ebenau@planet.nl)

We hopen jullie enthousiasme te hebben gewekt en zien jullie graag of 29 juli om 9.00 uur “op locatie” op de Warande (bij de graanakker) of op 8 augustus om 20.00 uur in De Brink in Gorssel.

Met vriendelijke groeten,
Andrea van Schie en Hans Ebenau

Waarschuwing: het zonder kennis verwijderen van de Japanse Duizendknoop kan leiden tot verdere verspreiding. Zie bijlage met informatie over de Japanse Duizendknoop van het Kennisnetwerk invasieve soorten.

LEES HIER MEER OVER DE JAPANSE DUIZENDKNOOP:

8454010112_PSG_Duizendknoop_A4-folder_factsheet_LR (3)