11. Touwslagerij Steenbergen

Veldhofstraat 10a
7213 AL Gorssel

Touwslagerij Steenbergen bestaat sinds 1900. Het is een familiebedrijf waar touw gemaakt wordt voor o.a. bedrijven die sporthallen inrichten, maar ook voor survival-  en touwtrekverenigingen. Aanvankelijk was het bedrijf gevestigd in Eefde, maar sinds 1959 aan de Veldhofstraat in Gorssel. Achter het gebouw ligt de lijnbaan van 180 meter waar het touw wordt geslagen.

Al vier generaties is Touwslagerij Steenbergen van vader op zoon overgegaan. Aanvankelijk was het bedrijf gevestigd in Eefde. Door het graven van het Twentekanaal werd het naar Gorssel verplaatst, eerst in een ander pand aan de Veldhofstraat tot daar een woonwijk werd gebouwd. Een straat genaamd ‘Lijnbaan’ herinnert nog aan deze periode. Sinds 1959 is de touwslagerij op de huidige locatie gevestigd.

In deze touwslagerij wordt het touw nog helemaal handmatig en met natuurlijke materialen zoals hennep en vlas vervaardigd. Er worden producten gemaakt die voornamelijk in sporthallen en voor buitensporten gebruikt worden, maar ook voor speelobjecten zoals schommels en klimnetten. De laatste jaren wordt er ook touw geproduceerd voor kunst en design.Binnen kunt u de touwslagers bezig zien met hun ambacht en de producten die hier gemaakt worden. Achter het pand ligt de lijnbaan van 180 meter waar het touw wordt geslagen. Ook is er een klein museum in het pand waar machines, gereedschappen en materialen tentoongesteld zijn. Rondleiding op afspraak is ook mogelijk
Bronnen: www.touwslagerij.com , www.gorssel.nl

in touw zijn

hoe het in meters gaat
over een lange lijnbaan
en later verdraaid handig

een schip landvast
de schommel in de lucht
het paard in toom houdt

soms knopen geeft
een bestemming heeft
om aan vast te houden

Monica Boschman, Gassel

Hans ’t Mannetje, Gorssel. Gevelsteen, 2009. (Foto Jan & Herma de Jong)