Duurzaam & Groen

Als je aan groen denkt in Gorssel, denk je al gauw aan ons prachtige buitengebied. Ons dorp, gelegen tussen de historische steden Deventer en Zutphen, wordt immers omringd door een grote verscheidenheid van omgevingen. Zo brengt een rit rondom Gorssel je in enken, heide, bossen en uiterwaarden. Deze natuurlijke schatten zijn van onschatbare waarde en dragen bij aan het unieke karakter van onze gemeenschap. Maar ook onze dorpskern kent groene plekken die we koesteren zoals de Roskamweide en het Acaciaplein. 

Groenonderhoud en Samenwerking met Circulus-Berkel

Wij onderhouden goede contacten met Circulus-Berkel, die vanuit de gemeente Lochem een belangrijke rol heeft in het beheer van de groene ruimte in onze dorpskern. Als Dorpsraad Gorssel brengen we regelmatig initiatieven en klachten van bewoners onder hun aandacht. Zo kunnen we met trots melden dat sinds 2021 diverse groene plekken in ons dorp worden begraasd door de schaapskudde van Hurby. Deze kudde fungeert als natuurlijke grasmaaiers en draagt daarmee bij aan het behoud van de biodiversiteit. Verder is in 2023 een groep vrijwilligers gestart met de bestrijding van de oprukkende Japanse Duizendknoop op verschillende locaties.

Samenwerken voor een Groener en Mooier Gorssel

Als Dorpsraad Gorssel initiëren en ondersteunen we financieel tal van initiatieven van dorpsbewoners (zie richtlijnen financiële ondersteuning). We geloven in de kracht van onze gemeenschap, maar om iets tot een succes te maken, hebben we jouw hulp nodig! Samen kunnen we ons dorp groener, mooier en nog leefbaarder maken. We nodigen je van harte uit om betrokken te zijn en bij te dragen aan een bloeiende toekomst voor Gorssel.

Initiatieven om bij aan te sluiten:

 • Gorssel Bloeit: Samen de bloemenpracht in Gorssel bevorderen door bloembollen te planten en de bloembakken in het centrum van Gorssel te onderhouden.
 • Gorssel Japanse Duizendknoop Vrij: Help ons bij de bestrijding van de invasieve Japanse Duizendknoop om onze natuurlijke omgeving te beschermen.
 • VastePrik: Doe mee met de opruimacties om zwerfafval in Gorssel te verminderen en onze groene ruimte schoon te houden.

Duurzaamheidskansen in Gorssel

Naast onze inspanningen voor groen, streven we ernaar om Gorssel duurzamer te maken. In dit opzicht werken we nauw samen met LochemEnergie. Zo hebben we eind 2023 een elektrische deelauto in Gorssel geïntroduceerd. Maar er zijn nog tal van andere verbeteringen en initiatieven mogelijk, en we dagen onze gemeenschap uit om deel te nemen aan deze duurzaamheidsbeweging.

Welke initiatieven kunnen we samen aanpakken?

 • Groene daken en geveltuinen: Moedig de aanleg van groene daken en geveltuinen in Gorssel aan. Deze dragen bij aan het verminderen van hittestress, het opvangen van regenwater en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
 • Regenwater afkoppelen: Laten we ons inzetten voor het afkoppelen van regenwater om de druk op het rioolsysteem te verminderen en regenwater nuttig te hergebruiken.
 • Tegel wippen: Stimuleer het vervangen van tegels door groen in tuinen en openbare ruimtes.
 • Groen adopteren: Moedig bewoners aan om een stukje openbaar groen te adopteren en te onderhouden.
 • Verticaal groen: Onderzoek de mogelijkheden voor verticale tuinen om stedelijke ruimtes te vergroenen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Warmtepomp: Onderzoek (samen met Henri Jaartsveld) de mogelijkheden voor warmtepompen als een efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.
 • Zon op dak: Verken de installatie van zonnepanelen op daken om schone energie te genereren.

Duurzame en groene initiatieven waar we als Dorpsraad Gorssel (financieel) aan bijdragen:

 • Deelauto: Door het delen van auto’s bevorderen we duurzame mobiliteit, wat niet alleen de uitstoot vermindert, maar ook kosten bespaart.
 • Gorssel Bloeit: Door het planten van bloembollen en onderhouden van de bloembakken in het centrum van Gorssel, kan Gorssel jaarrond genieten van fleurige bloemen. 
 • Gorssel Japanse Duizendknoop Vrij: Het bestrijden van de invasieve Japanse Duizendknoop is van belang om onze natuurlijke omgeving te beschermen.
 • Schaapskudde: De schaapskudde van Hurby fungeert als natuurlijke grasmaaiers en draagt zo bij aan het onderhoud van onze groene plekken in de dorpskern. Terwijl ze rustig grazen, dragen deze wollige vrienden bij aan het behoud van de biodiversiteit en het bevorderen van gezonde ecosystemen in Gorssel.
 • VastePrik: Opruimacties om zwerfafval in Gorssel te verminderen en onze groene ruimte schoon te houden.
 • Zonnebloemenlint: Akkerranden worden voorzien van zonnebloemen of een bloemenmengsel voor bijen, vogels en insecten.

Laten we samenwerken om Gorssel groener, duurzamer en nog mooier te maken. Jouw betrokkenheid en inzet zijn essentieel om deze doelen te bereiken. Sluit je aan bij een van de initiatieven van onze werkgroep Duurzaam & Groen, of breng een nieuw idee in en draag zo bij aan een bloeiende toekomst voor ons dorp. Samen maken we het verschil!