Warmtepomp voor de eigen woning

Bericht van Henri Jaartsveld:

Beste inwoners van Gorssel

Gezamenlijk een: “ warmtepomp voor de eigen woning”, werkgroep opzetten.

De oorlog in de Oekraïne heeft ons toch weer keihard op de feiten gedrukt tav ons energieverbruik.

Dit noopt er nog eens extra toe dat ik het energiegebruik van mijn woning trek sneller wil verminderen. Maar ook  wil k de afhankelijkheid van bepaalde beschikbare energiebronnen zo laag mogelijk maken.

Dat betekent dat ik mijn woning wil verwarmen met hybride installatie ( Dual Fuel). Bestaande uit een bodemwarmtepomp en een piekketel. Waarbij afhankelijk van de beschikbaarheid, gekozen kan worden voor ( groene) elektriciteit of waterstof. Daar waterstof op korte termijn nog maar beperkt beschikbaar is zal in tussentijd gekozen moeten worden voor biogas of aardgas als 2e fuel.

De bedoeling is dat de bodem warmtepomp voor de basislast van de verwarming gaat zorgen, en de waterstof ketel bij springt als het vermogen van de warmtepomp in de winter bij strenge koude onvoldoende is.

De bodem Warmte pomp is er een die de warmte op die s ’winters uit de bodem haalt en s ’zomers weer warmte de bodem in stopt.  Dit geeft dat deze installatie maximaal gebruikt maakt van de beschikbare elementen.  Hij heeft dus het hoogste rendement, en levert de minste geluidsoverlast

Een groot voordeel, van dit concept, is dat afhankelijk van de vraag- en beschikbaarheids- patronen van zowel elektriciteit als waterstof er gekozen kan worden om op dat moment bv waterstof te gebruiken ipv elektriciteit.  Bv als s ’avonds iedereen thuis komt en zijn/haar elektrische auto aan de lader zet wordt er veel meer elektriciteit gebruikt dan beschikbaar is.  Het is op dat moment dan b.v. verstandig om het huis in die periode te verwarmen met waterstof.

Elektriciteit is niet grootschalig op te slaan bv ter overbrugging van een winter periode, maar waterstof is daartoe wel in staat.

Wat willen we samen:

Omdat je met meer mensen beter beslagen ten ijs kunt komen. We gezamenlijk, voor iedereen apart de beste oplossing, kunnen uitwerken, en indien gewenst gezamenlijk kunnen ontwikkelen,  zoek ik een aantal mensen die ook enthousiast met het energiegebruik van hun woning aan de slag willen.

Voor alle duidelijkheid: ieder heeft zijn/haar eigen project en zijn/haar eigen doelstelling, en zijn/haar eigen voortgang, maar gezamenlijk proberen we kennis te delen en ervaringen uit te wisselen waardoor ieders project maximaal succes kan hebben. Een zo hoog mogelijk rendement tegen zo laag mogelijke kosten en zo weinig mogelijk faal risico.

Het is hierbij nodig dat goede energetische en financiële berekeningen gemaakt worden, door je zelf of leden van de groep, dus de groep verwacht wel van ieder een betrokkenheid op dit gebied.

Wie doet er mee?

Aanmelden bij:

Henri Jaartsveld, Joppelaan 86, 7213 AE Gorssel henri@sandersadvies.nl 06-10867850

april 2022