(Duur video: 2:32 min.)

Doorklikken naar het volgende punt:

7. V1-lanceerplaats

6. De Zessprong en de Gorsselse Heide

Dortherdijk 6
7215 LC Joppe

Twee broers openden hier in 1919 een slagerij, later uitgebreid met een kippenhandel, ijsmakerij én na de oorlog een café met terras, speeltuin en midgetgolfbaan. Ook de barbecue werd populair. Behalve omwonenden en toeristen kwamen er ook op de heide oefenende militairen graag voor een drankje. Op dit eeuwenoude punt kruisen wandel-, fiets- en ruiterpaden. Een van de vorige eigenaren begon aan de overzijde de prijswinnende wijngaard.

Een tijdloze wandeling

Terwijl het pad kronkelt zwaaien
duizenden handjes in harmonie van boven naar
een vergeten pad dat dwarrelt door de tijd, waardoor
seconden langzamer tellen in een landschap van ooit

Waar gedachten zich verliezen in het groen
en waar de volgende stap zich herkent in het ritme
van een volgende stap

Een kabbelend lied fluistert zich een weg
door het struweel en begeleidt
een verloren wandelaar

Waar heen te gaan bij een Zessprong, die
van alle kanten lonkt
Een keuze is gemaakt binnen de eerste voetstap
naar de Zomerdijk…………..of………….
Nee, loop maar, want alle paden zijn goed hier
voor een vluchtige ziel.

Freek Vingerhoets, Zutphen

De Gorsselse Heide
Groot pluspunt voor de uitspanning De Zevensprong is de nabije Gorsselse Heide. Na het grootscheeps winnen van plaggen ontstond sinds de 15de eeuw een groot heidegebied tussen Gorssel, Zutphen en Lochem, waar vooral schaapskudden rondtrokken. Vanaf eind 18de eeuw in gebruik als militair oefenterrein, bijvoorbeeld voor de huzaren uit Deventer en Zutphen. In 1833 hield koning Willem I er een grote wapenschouw met 5.000 militairen na het verlies van de Citadel van Antwerpen, en daarmee van België. En zie hieronder Koningin Wilhelmina, in amazonezit, tijdens het afnemen van een parade op 27 juni 1916.

Om meer heide te verkrijgen is bos gekapt en grond afgegraven om ‘vergrassing’ tegen te gaan. Het beheer van het ‘wegens vrede’ (!) door het rijk overgedragen terrein is inmiddels in handen van een stichting van vrijwilligers. Het heidegebied van ca. 110 hectare, met enkele vennen zoals het mooie Lutea-ven, bezit een bijzondere fauna en flora en is volgens de provincie Gelderland ‘parel van de Achterhoek’.

Zo treffen we veel soorten libellen, 51 van de 71 in ons land voorkomende soorten, de geelgors, de boompieper, de levendbarende hagedis en bijvoorbeeld het gentiaanblauwtje, de wolfsklauw en de kleine zonnedauw, paddenstoelsoorten, mossen en gagel (waarvan vroeger bier werd gebrouwen).

zomaar een ochtend

van dwalen over de heide
de stilte verbroken door het zoemen
van een bij op zoek naar honing

boven het vennetje zweeft een libel
de reiger staat zwijgend op wacht
een kikker duikt onder

in de verte klinkt een geelgors
dichtbij hamert een specht
slechts een wolkje aan de lucht

volmaakt weerspiegeld in het ven
net als de bomen staand in het water
net zo volmaakt als deze ochtend is

Anneke Akkerman, Maarssen

De nabije Gerrit Slagmanstraat herinnert ons aan de in een concentratiekamp omgebrachte held die zijn boerderij beschikbaar stelde voor het verzet, joden en ‘afgeschoten’ geallieerde vliegeniers.

www.markegorsselseheide.nl

http://www.vriendenvandegorsselseheide.nl/

Over de wegwijzer op de zessprong

Foto gorssel.nl

De originele wegwijzer was in slechte staat en miste twee armen. In 1991 schonk de buurteen nieuwe wegwijzer aan het café. Een scheepstimmerman zorgde voor het moeilijke houtsnijwerk van de ‘handjes’.