Doorklikken naar het volgende punt:

14. Tolhuisjes

13. Gedenksteen fusillade Gorsselnaren

Op 24 september 1944 werden hier zes mannen uit Gorssel door een SD-commando  terechtgesteld als vergelding voor: sabotagedaden in de gemeente, het onderduiken van de burgemeester, de gemeentesecretaris en gemeenteambtenaren, het verdwijnen van het bevolkingsregister. Bij gebrek aan voldoende adressen kreeg politieman Meijer opdracht een aantal mannen thuis op te halen. Hij weigerde, werd gearresteerd en nog dezelfde dag in Vorden doodgeschoten. In 2004 werd hier een monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

De wijzer aan de kant van de weg wijst naar het bospad dat o.m. de toegang vormt naar het oorlogsmonument (na ca. 100 meter).In opdracht van SS-Untersturmführer Heinemann werd een lijst met 20 namen opgesteld. Zes daarvan werden gefusilleerd omdat in Gorssel zes sabotagedaden plaatsvonden: Fr. Bennekers, A.G. Brinkman, G.W.H.J. Loman, L.H.J.J. Mazel, A. Polak en L.W.F. van Velden. Twaalf overleefden hun aanvankelijke hechtenis. En een aantal mensen ontsprong deze macabere dans, o.a. omdat ze in de kerk zaten en vanaf de preekstoel door dominee Schakel werden gewaarschuwd. Anderen vluchtten het bos in of waren bij hun verloofde op bezoek. Op het kerkhof in Gorssel staat ter hunner nagedachtenis een monument waarbij jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking plaatsvindt.

Heinemann tijdens zijn proces in 1946

Ludwig Heinemann werd wegens het doden van de zeven Gorsselse slachtoffers, en nog 33 anderen in de regio, veroordeeld tot de doodstraf die op 10 februari 1947 voltrokken is.

schemering

wij zien het verdwijnen
bijna het licht
in de verte

waar het bos zwijgt
zonder stem
vogels uitgezongen zijn

oude bomen vangen licht
raken schaduw aan
een blad valt

wij zien het verschijnen
bijna in de verte
het licht

Willemien Mensinga, Groningen

Aart van der Schalk, Driebergen-Rijssenburg/Joppe. ‘Bos in Gorssel’. (vanderschalk.nl)