Burgemeester Van ’t Erve ontvangt eerste exemplaar boek ‘Met het oog op Gorssel’

Burgemeester Van ’t Erve ontving de bundel op 5 juli uit handen van de schrijver Dick van Welzen tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Gorsselse Kunstkring. Klik hier voor het interview met de schrijver!

‘Met het oog op Gorssel’ is nu te koop bij Bechtle voor €14,75!

Uit de studie van kunstenaar, dichter en socioloog Dick van Welzenn-op verzoek van de Dorpsraad Gorssel en Gorssels Erve- blijkt dat Gorssel veel meer belangwekkende kunst voortgebracht dan tot nu toe bekend was. Kunstenaars, musea, galeries en verzamelaars werkten mee aan dit grootscheepse project. Van Welzen woont in Gorssel en heeft zijn bevindingen nu gebundeld in het boek ‘Met het oog op Gorssel’.nnHet boek laat Gorssel en z’n directe omgeving zien door de ogen van beeldend kunstenaars van vandaag én door de eeuwen heen. Het Gorsselse verhaal wordt verteld aan de hand van schrijvers en dichters. Gorssel, fraai gelegen tussen IJssel, uiterwaarden, bossen en heide, blijkt daarnaast van opmerkelijke culturele waarde! Ook kunst over Epse, Kring van Dorth, Joppe en Eefde komt aan bod.nn

Quote burgemeester Van ’t Erven

“’Met het oog op Gorssel’ is een bijzonder mooi boek. In woord en beeld brengt samensteller Dick van Welzen het dorp Gorssel en zijn erfgoed heel dichtbij. Prachtige teksten, citaten en gedichten, geïllustreerd met de mooiste schilderijen, tekeningen en foto’s, zorgen ervoor dat je aandacht steeds wordt getrokken. En ontdek je door de tekst en beeld hoe rijk we zijn met ons natuurschoon in al haar facetten. Veel mensen, naast meer dan 100 beeldend kunstenaars, werkten mee aan dit boek. Schrijvers en dichters uit Gorssel en uit heel Nederland en Vlaanderen en veel vrijwilligers uit Gorssel. Dit geeft duidelijk de urgentie weer om de rijke historie van en waardevolle actuele kunst over Gorssel blijvend vast te leggen. Het maakt mij als burgemeester erg trots.”

Twee maal tweehonderd                                                                                                                                                         

Op verzoek van de Dorpsraad, in samenwerking met de Stichting Gorssels Erve, stelde Van Welzen de bundel samen. Het is een staalkaart van maar liefst 200 pagina’s waarin meer dan 200 ‘Gorsselse’ kunstwerken zijn opgenomen. Samen beslaan zij minstens 50 (hoogte)punten die de natuur, cultureel erfgoed, een monument of een historische gebeurtenis als thema hebben. In 89 stukken worden deze punten verrassend gecombineerd met teksten van vooral Gorsselse schrijvers en met een keur van poëzie van dichters afkomstig uit heel Nederland en Vlaanderen. De markante punten kan men bezoeken met behulp van de opgenomen plattegronden.nDe bundel vloeit voort uit het dorpsraadproject ‘Gorssels Goed’, dat in 2020 en 2021 een wandel -en fietsroute realiseerde.

Behoud van cultureel erfgoed: ode en kroniek tegelijk                                                                                                    

De Dorpsraad en Gorssels Erve zien het als hun taak om dit – tot vandaag veelal nog onbekend gebleven – cultureel erfgoed vast te leggen én publiek te maken. De bundel wordt door hen beschouwd, overigens net als door de deelnemende kunstenaars en schrijvers, als een kunstzinnige ‘ode’ aan Gorssel en zijn directe omgeving. Al met al ontstond een kroniek van wat, onmiskenbaar en onmisbaar, beziens- én wetenswaardig is; een kroniek die zich gelijkelijk richt op inwoners, bezoekers en onderwijs.

Waar is ‘Met het oog op Gorssel’ te koop?nDoor giften en subsidies is het boek nu te koop voor de aantrekkelijke prijs van € 14,75 bij boekhandel Bechtle in Gorssel alsook in de boekhandels in Zutphen, Deventer en Lochem en daar ook bij het ‘VVV-Inspiratiepunt’. Of via www.boekenbestellen.nl.nHet kloeke boek (A5-hardcover) telt 200 pagina’s met 236 afbeeldingen, waarvan 195 in kleur.

De opbrengst komt ten goede aan kunst in Gorssel!