CONCEPT TEKST

Gorssel is een dorp met een sterk gemeenschapsgevoel. Toch brengen vergrijzing, een groeiende zorgvraag en de uitdagingen voor jongeren en kwetsbare groepen nieuwe vraagstukken met zich mee. Het doel is een dorp waar iedereen – ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking – actief kan deelnemen en zich gesteund voelt. Dit vraagt om betere zorg- en welzijnsstructuren, aantrekkelijke ontmoetingsplekken en activiteiten die de sociale samenhang versterken.

Uitdagingen

  • Vergrijzing: De toenemende ouderdom van de bevolking brengt een groeiende behoefte aan zorg en ondersteuning met zich mee.
  • Eenzaamheid: Ouderen, jongeren en kwetsbare groepen ervaren steeds vaker een sociaal isolement, wat invloed heeft op hun welzijn.
  • Beperkt zorgaanbod: Het tekort aan zorgpersoneel vraagt om creatieve oplossingen om iedereen de hulp te bieden die nodig is.
  • Ondersteuning van jongeren en kwetsbare groepen: Bestaande voorzieningen en activiteiten sluiten niet altijd aan bij de behoeften van jongeren. Daarnaast kan de toegankelijkheid en effectiviteit van ondersteuning voor inwoners met een laag inkomen, vluchtelingen en mensen met een beperking worden verbeterd.
  • Ontmoetingsplekken: Er is behoefte aan centrale, betaalbare ruimtes waar inwoners samen kunnen komen voor activiteiten en sociale interactie.

Visie

Gorssel wil een zorgzame en veerkrachtige gemeenschap zijn waarin inwoners betrokken zijn bij elkaars welzijn. Iedereen moet toegang hebben tot passende zorg, ontmoetingsplekken en activiteiten. Samenwerking tussen inwoners, zorgprofessionals, vrijwilligers en de gemeente is daarbij cruciaal. Groene en openbare ruimtes spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van gezondheid, ontspanning en ontmoeting.

Acties

  • Innovatieve zorgvormen en samenwerking: Ondersteun lokale zorgcoöperaties en bevorder de samenwerking tussen zorgprofessionals, vrijwilligers, mantelzorgers en inwoners door noaberhulp actief te stimuleren. Zorg voor een toegankelijke en laagdrempelige basiszorg waarbij de kracht van de gemeenschap wordt benut.
  • Toegankelijke ontmoetingsplekken: Ontwikkel een beweegtuin en andere groene ontmoetingsruimtes die uitnodigen tot beweging en sociale interactie, met aandacht voor ouderen en mensen met een beperking.
  • Activiteitenaanbod voor alle leeftijden: Continueer programma’s zoals de SeniorenSoos en breid het activiteitenaanbod uit met jeugdactiviteiten en andere laagdrempelige programma’s die bijdragen aan een sterkere gemeenschap.
  • Welzijnscoördinatie versterken: Zorg voor het behoud van de welzijnscoördinator voor ouderen en breid deze rol uit met extra aandacht voor jeugd en jonge gezinnen.
  • Verbeterde openbare ruimte: Zorg voor veilige trottoirs, goede verlichting en voldoende zitgelegenheid zodat iedereen zich gemakkelijk door het dorp kan bewegen.

Updates

Vacature welzijn coördinator
Sinds enige tijd heeft Gorssel een welzijnscoördinator die ondersteuning geeft aan ouderen …
Reageren op concept Dorpsplan
Het concept Dorpsplan Gorssel 2025–2050 is klaar! Na waardevolle input van veel …
Gorssel doet mee aan project ‘De zorgzame buurt’
Gorssel is geselecteerd als een van de twintig buurten die meedoen aan …
Interactieve online informatiebijeenkomst over het reizen met het openbaar vervoer
(Opnieuw) leren reizen met het openbaar vervoer. Reizen met de bus of …
Gesprek over de toekomst van zorg en wonen in Gorssel
In februari wordt in Gorssel een bijeenkomst georganiseerd in het kader van …
Kerstlunch
Gezellige Lunch op Tweede Kerstdag Kerst vieren we samen! Dat is de …

Meer updates…