Notulen en verslagen
Uiteraard willen we met onze leden het financieel jaarverslag delen. Normaal gesproken doen we dit tijdens een ALV, maar vanwege het Covid-virus is dat lastig op dit moment. Wij hopen u op deze manier toch te betrekken bij het reilen en zeilen van de Dorpsraad. De Kascommissie heeft decharge verleend met als opmerking dat 'we meer geld zouden mogen uitgeven'. Daar is in 2020 mee begonnen, dit jaar hebben wij meer kosten gemaakt door de wandel -en fietsroute Gorssels Goed te ondersteunen. Daarover leest u in een ander bericht meer.
Klikt u hieronder voor de diverse financiële stukken.
verslag kascommissie met ondertekening (1)
U kunt ons contacteren wanneer u vragen heeft.
Een ieder wordt welkom geheten door Otto van Harmelen; hij neemt kort de agenda door.
Na goedkeuring van het verslag van de ALV, dd. 5 september 2018, stelt Wouter Swam zich voor; hij is de opvolger van Liesbeth van Rijn en is samen met Appie Baas als ideeënmakelaar de schakel tussen bewoner en Gemeente. Hij is rechtstreeks te bereiken of via de Dorpsraad.
Het financieel verslag wordt door penningmeester Paul Wiegerinck toegelicht. Er is meer dan voldoende in kas; er werd meer dan in het verleden uitgegeven , o.a. aan de promotie film Gorssel, de uitwerking van het Dorpsplan, de Parkbankjes en het Open Lucht Theater. Paul nodigt een ieder uit met ideeën te komen, de financiële ruimte is er.
De Kascommissie, Elsbeth Boerboom en René Pluymert, heeft de boekhouding en het financieel verslag onderzocht en in een schriftelijk ( de Kascommissie is helaas afwezig) verslag aangegeven geen onrechtmatigheden te hebben gevonden en stelt de vergadering voor het verslag goed te keuren.
De penningmeester wordt onder applaus gedéchargeerd.
Na een toelichting op de begroting 2019, waarin aandacht voor gelijke contributie, aanbrengen van extra AED’s, herwaardering gebied Pont en een bijdrage aan de Vullerschool ivm het verlenen van de vergaderfaciliteit, gaat de vergadering over tot het benoemen van de leden van de Kascommissie. Hierin nemen zitting Elsbeth Boerboom ( was herkiesbaar) , Martijn Ligthart en als reserve Hans Geerlink. René Pluymert wordt vriendelijk bedankt voor zijn inzet en nauwkeurigheid.
Presentatie activiteiten Werkgroepen:
Werkgroep Cultuur, Natuur en Kunst.
Dick van Welzen geeft een wervelend verslag van de voortgang van “Gorssels Goed”. Een wandelroute door het Dorp, later aangevuld door een fietsroute, langs markante punten is de inzet van Gorssels Goed. Ism. Achterhoek Toerisme wordt deze route specifiek op hun website zichtbaar, en vervolgens doorgeleid naar de website van de Dorpsraad Gorssel; hierop worden de markante punten van extra achtergrond informatie voorzien. Bewoners en toeristen kunnen de informatie opvragen via hun mobiele telefoon en informatie palen , geplaatst bij deze markante punten. De Gemeente heeft subsidie toegezegd ( € 5000,-)
Werkgroep Verkeer: Cees van Doorn beschrijft de activiteiten , zoals verkeer remmende maatregelen , 30 km snelheid in de Hoofdstraat, mogelijk een extra zebrapad , oplossing parkeren bij de Vullerschool, onoverzichtelijke situatie bij de Jumbo ( nauwelijks stoep en /of ruimte voor voetgangers), kruising Molenweg/ Elfuursweg. Er is regelmatig overleg met de Gemeente, echter de te nemen actie laat op zich wachten.
De ontwikkeling van de snelfietsroute wordt op de voet gevolgd, liever geen snelfietsers door het dorp! Ook de ontwikkelingen rond het verleggen van de N348 wordt gevolgd.
Werkgroep GA! Marion Borst geeft aan dat er veelvuldig overlegd is met de wethouder, betrokken organisaties en de Dorpsraad. Er komt om de communicatie voorziening te optimaliseren een aparte website, die alle relevante informatie rond de voortgang zal tonen. De informatie was al wel via de Lochem site beschikbaar , maar stond verstopt en was summier.
De volgende werkwijze wordt gehanteerd:
Alternatieven worden door Twijnstra en Gudde ( TG) doorgerekend. Er wordt met dezelfde varianten gewerkt, zodat er goed vergeleken kan worden.
In ronde tafel gesprekken worden de alternatieven besproken met betrokken partijen.
In een algemene bijeenkomst worden de bewoners van Gorssel op de hoogte gebracht.
Op basis daarvan worden de wensen/keuzes aan de Gemeente raad doorgegeven.
Het college maakt een definitieve keuze.
Een tijdsschema is nog niet in te vullen , daar er nog gerekend wordt door TG.
Werkgroep Zorg en Welzijn: Alex Broekman vertelt bij afwezigheid van Marian Byvanck de voortgang binnen deze werkgroep. Gorssel wordt samen met Barchem en Harfsen pilot in het verzamelen van kennis over eenzaamheid binnen de kern. Moet er een ontmoetingsplaats komen en hoe moet die eruit zien. Ook de SWL doet onderzoek naar eenzaamheid.
De werkgroep zoekt een manier om iedereen, op welke manier dan ook eenzaam, in kaart te brengen. De Zorgtuin is een ontmoetingspunt voor jong en oud; de tuintjes zorgen voor contact. De Borkel organiseert allerlei culturele activiteiten, deze zullen binnenkort overgeheveld worden naar het Trefpunt.
Werkgroep Centrum: Eric Suyten beschrijft nog eens hoe mooi het dorp is, en dat dat vooral zo moet blijven. Het aanzien van de Hoofdstraat kan verbeterd worden, door bv eenduidigheid in de reclame uitingen, meer groen etc. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het winkelaanbod bewaakt wordt; gewerkt wordt aan een strategische visie voor de langere termijn, dit natuurlijk in samenwerking met de ondernemersvereniging, de gemeente en de bewoners.
Met het aanbrengen van “groen”, zoals dat bv in Twello door de Stichting Dorpsverfraaiing Twello , wordt gerealiseerd, zou een begin gemaakt kunnen worden. Vrijwilligers kunnen dan de taak voor het onderhoud van de bloembakken op zich kunnen nemen.
Gorssel staat binnen de Gemeente te boek als Kunstdorp; daar moet verder invulling aangegeven worden.
Gezocht wordt naar wat echt gemist wordt, actief moet de bewoners gevraagd worden mee te denken; wellicht kan een student een scriptie hieraan wijden.
Informatie ENERGIE COACH: vrijwilligers die namens de Gemeente thuis of binnen de verenging tekst en uitleg komen geven hoe jezelf thuis kunt besparen. Ze zijn onafhankelijk, zeer deskundig en geven gratis advies na een gesprek van 1 á 2 uur.
Uiteindelijk moet het advies en de aanpak leiden tot verduurzaming, minder CO2 uitstoot en minder kosten. En deze verbetering heeft een huiswaarde stijging tot gevolg. Het kan zijn dat de investering kostbaar is, subsidie mogelijkheden kunnen daarin tegemoet komen. Iedereen kan zelf een afspraak maken via het Energieloketlochem.nl.
Vervolgens wordt in vogelvlucht een filmisch overzicht gegeven wat de Dorpsraad in het achterliggende heeft gedaan en tot stand heeft gebracht. Op de website kunt u die nog eens bekijken.
De vergadering wordt afgesloten en voorzitter Otto nodigt de aanwezigen na te praten bij een drankje .