Algemene info

Gorssels Goed

Introductie Routes

ROUTE-INFORMATIE DORPSWANDELING ‘GORSSELS GOED’

Afstand: 3,9 kilometer
Tijd: afhankelijk van het eigen tempo
Start- en eindpunt: Museum MORE, Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel

Korte beschrijving van de dorpswandeling
De wandelroute brengt u langs vele monumenten in de historische kern van het dorp dat dateert uit 1253. U komt o.a. langs de kerk, de dorpsherberg, een zorginstelling, scholen oud en nieuw, een boerderij, de touwslagerij, maar ook langs andere gekoesterde bezienswaardigheden (het Museum More, het Tramstation, industrieel erfgoed zoals het Noorsche Huis) en de groene weitjes, die gelukkig nog steeds in het centrum aanwezig zijn. U wordt geïnformeerd over 21 ‘objecten’, zowel oud als meer eigentijds. Hoewel Gorssel zich ontwikkelde tot een dorp met hedendaagse economische activiteiten behield het ook zijn duurzaam agrarische karakter. Gorssel, met inmiddels meer dan 4.000 inwoners, werd een prominente kunstplaats en een gewild oord voor forenzen en toeristen.

ROUTE-INFORMATIE FIETSROUTE ‘GORSSELS GOED’

Afstand: 17,5 kilometer
Tijd: afhankelijk van het eigen tempo; netto 1.10 uur
Start- en eindpunt: Museum MORE
(Omdat de route rondgaat kunt u uiteraard op elk willekeurig punt beginnen, zoals bij het pontje over de IJssel.)

Doorklikken naar ‘lees meer’
Na een korte tekst, wat foto’s en soms ook een video kan men op de knop ‘lees meer’ drukken voor bijvoorbeeld meer informatie, foto’s, gebeurtenissen en anekdotes.

Korte beschrijving van de fietsroute
De fietsroute start , net als de wandelroute van Gorssels Goed, bij Museum MORE. Fietsend via het Tramhuis en de touwslagerij bereikt u het grote bosgebied, met markante villa’s. Vanaf onder meer de uitspanning de Zevensprong (voorheen de Zessprong) – vlakbij ligt de Gorsselse Heide – en de voormalige V1
- lanceerplaats, arriveert u in dorp Joppe. Dit dorp koestert z’n charmante kasteel, de grote kerk en een plek waaraan niet meer te zien valt dat daar ooit een treinstation heeft gestaan, behalve dan het Bosrestaurant, eens het ‘stationskoffiehuis’. Langs de Joppelaan terug naar Gorssel. Via het tolhuisje, het Noorsche Huis en de Zorgtuin komt u bij de IJssel en het pontveer.
Vervolgens gaande langs het oorlogsmonument, dat ons herinnert aan de IJsseloversteek door de Canadezen in 1945, bereikt u via de Veerweg en de Ravensweerdsweg het prachtige uiterwaardengebied De Ravenswaarden. Daar treft u de gerestaureerde molen en de opvolger van de historische herberg De Muyl, met desgewenst een extra uitstapje naar het ooievaarsdorp en de Voskolk. Na het versteken van de provinciale weg rijdt u via Villa De Zonnekamp
de kern van Gorssel binnen en eindigt u weer bij het museum.
Hier kunt  bijvoorbeeld ‘overstappen’ op de wandelroute.

Video ‘Gorssel Buitengewoon’

“Het project ‘Gorssels Goed’ werd gerealiseerd door inzet van de heren Nico Meerburg, Tseard Veenstra en Dick van Welzen.”

 

 

 

 

Vragen, opmerkingen of suggesties over de fiets- en/of wandelroute